Juhlavuoden 2017 juttusarja osa 3: Kimmo Kärki (1971-2021) – jo 15 vuotta Ajax-Sarkkirannassa ja matka jatkuu!

Kimmo Kärki lienee pitkäaikaisin Ajax-Sarkkirannan mukana ollut toimija. Kimmo on noin 15 Ajax vuoden aikana ehtinyt valmentaa kolmea joukkuetta, joka jo itsessään on mahtava työ seuran eteen. Lisäksi Kimmon ”Ajax CV” pitää sisällään muutakin. Seuratyötä on tehty johtokunnan sihteerinä sekä sen jäsenenä, mutta myös joukkueenjohtajana. Huikea kattaus yhdelle miehelle ja mikä parasta matka jatkuu edelleen! Kimmon kanssa haastattelu tehdään missäpä muuallakaan kuin hallilla, joka onkin Kimmolle varsin tuttu ja mieluinen ympäristö.

Kimmon startti Ajax-Sarkkirannassa ajoittuu vuoteen 2002. Tällöin Kimmon vanhin poika alkoi kyselemään jalkapalloharrastuksen perään. Kipinää pojalle toi isän oma jalkapallotausta. Kimmo pelasi juniorivuotensa sekä aikuisikänsä pitkälti Raahen Ponnistuksen riveissä. Peliura loppui kuitenkin jo 25-vuotiaana pahoihin polvivammoihin. ”Ehti uralle kuitenkin yksi mestaruuskin tulla Taivalkosken puulaakiturnauksesta, 90-luvun alkupuolella.” Kimmo tunnelmoi, pilke silmäkulmassa.

Valmennushommat alkoivatkin pian pojan jalkapallokouluun liittymisen jälkeen 94-syntyneiden poikien valmentajana, jossa myös Kimmon oma 95-vuonna syntynyt poikakin oli mukana. Tuosta alkaen Kimmo onkin nähty Ajaxin verkkareissa muutamaa sapattivuotta lukuun ottamatta. Aikaisemmin Kimmo oli valmentanut yhdellä kaudella Raahen Ponnistuksen junioreita, joten ihan kylmiltään hommaan ei tarvinnut lähteä. Valmentajana Kimmo on päässyt mukaan monenlaisiin koitoksiin ja niihin liittyvistä muistoista tarinaa riittääkin pitkäksi aikaa.

Kimmon parhaat Ajax muistot liittyvät juurikin hänen valmentamiinsa joukkueisiin. 94-syntyneiden joukkueen Kaleva-turnauksen mestaruus on luonnollisesti lämpimänä mielessä edelleen. Mestaruus tuli vuonna 2006 ja on edelleen Ajax-Sarkkirannan ainoa Kaleva cupissa. Toisena Kimmo nostaa esille vuoden 2009. Tällöin hän toimi aluksi joukkueenjohtajana 97-syntyneiden poikien joukkueessa jo edesmenneen Esko Luomansuun toimiessa valmentajana. 97-joukkue oli hirmuisessa lyönnissä. Sarjassa joukkue oli 14 kierroksen jälkeen puhtaalla pelillä ja paukuttanut yli 80 maalia! ”Tuo poikkeuksellinen menestys on jäänyt mieleen todella positiivisesti, tuntui että meitä ei pysäytä mikään.” Kimmo muistelee. Kaleva cupistakin odotettiin menestystä, varsin oikeutetusti. Kuningas jalkapallo näytti kuitenkin että mikään ei ole selvää ennen kuin pelit on pelattu. ”97-joukkueen Kaleva turnaus meni ihan munilleen ja se harmittaa vähän vieläkin. Luomansuun Esko joutui sairautensa vuoksi olemaan poissa ja tällä oli iso vaikutus. Pojat kun olivat Eskolla niin hyvin näpeissä kun hän oli läsnä.” Kimmo harmittelee.

Kolmantena muistona Kimmo nostaa esille nykyisen joukkueensa 00-syntyneet pojat. ”Joukkueessa on ollut hyvä kehitys ja pöhinä. Pelaajia tulee lisää ja meininki on hyvä.” Kimmo näkee. Alussa oli kuitenkin hieman vaikeampaa. Vuonna 2014 joukkue ei oikein pärjännyt ja Tornio-Haapanta cuppiin lähtiessä pelaajien vanhemmat olivatkin tuumailleet poikien kotiutuvan hyvissä ajoin sunnuntaina. Kimmo kuitenkin muistutti vanhempia siitä, että finaali on merkitty otteluohjelmaan klo 17.00. Tämä muistutus sai osakseen naureskelua ja ihmettelyä niin vanhemmilta kuin pelaajiltakin. ”Oli älyttömän hyvä fiilis tuon keskustelun jälkeen, kun pelasimme itsemme sinne finaaliin, vaikka KePS 2-1 sen voittikin” Kimmo näpäyttää. ”Toisaalta, mikä lienee ollut vaikutus peleihin sillä, että yövyimme Seskarön leirintäalueella ruåttissa? Jari Sillanpään mökin kanssa samoissa maisemissa.” Kimmo virnuilee.

Kimmolta löytyy myös tarina Ajax-Sarkkirannan logon takaa. ”Kankaan Matti niitä logoja innoissaan piirteli ja niitä sitten johtokunnassa välillä hyväksyttiin ja toisinaan taas hylättiin.” Kimmo naurahtaa. ”Ensimmäinen versio taisi olla Ajax-pesuainepurkista kopioitu ja pallolla koristeltu. Nykyinen logohan taitaakin olla jo ihan ammattilaisen piirtämä” Kimmo muistelee. ”Jossain vaiheessa meillä oli kyllä seurassa harjoittelijakin, joka suunnitteli meille ainakin verkkarit, mutta ihan ei muisti riitä siihen olisiko hänellä ollut nykyisen logon osalta hieman myös näppinsä pelissä.” Kimmo arvuuttelee.

Harva tietää, että seuran nimikin on joskus ollut vaihtumassa. Alkuaikoina johtokunnassa oli ollut soraääniä, että Ajax-Sarkkiranta olisi nimenä sellainen jota kukaan ei tunnista. Nimeksi olikin esitetty helpommin tunnistettavaa FC Kempele nimeä. ”Kankaan Matin kanssa oltiin sitä mieltä että FC etuliitteellä olevia seuroja on jo ihan tarpeeksi ja kun kerta hyvä nimi on jo keksitty niin miksi sitä menisi vaihtamaan.” Kimmo avaa. Näin ollen Ajax-Sarkkiranta nimenä sai jäädä ja tehdä itseään tunnetuksi ympäri Suomenmaan.

Mikä sitten motivoi kokenutta koutsia edelleen kentän laidalle? ”Ei tässä sinällään mitään henkilökohtaisia tavoitteita ole, vaikka menestyä toki haluaa ja on menestyttykin. Isoin asia on se, että pojilla on harrastus ja sitä kautta järkevää tekemistä mahdollisimman pitkään.” Kimmo kiteyttää. ”Lisäksi on tietysti hienoa, että meillä on Kempeleessä oma futisseura, jossa saa olla mukana”.

Kysyttäessä Kimmon näkemystä seuran nykytilasta ja tulevaisuudesta tulee vastaus hetkeäkään epäröimättä. ”Ajax-Sarkkirannan tilanne on mielstäni loistava. Seura on kehittynyt vauhdilla ja kehittyy edelleen. Jos uusi halli saadaan pystyyn, niin se edesauttaa saamaan pelaajapolun ehyeksi ja vanhemmissa junnuissa oleva lievä muuttovirta kääntyy takaisin Kempeleeseen. Alusta asti meillä oli visiona se, että ne samat pelaajat jotka aloittavat toimintansa Ajaxin jalkapallokoululaisina voisivat halutessaan edustaa seuraa koko junnuputken läpi aina aikuistenjoukkueeseen asti. Ajax-Sarkkiranta hoitaa asiansa hienosti ja on mielestäni HauPan ohella alueen kärkeä seurana. Oulun seuroilta odottaisin enemmän kaiken kaikkiaan, kun siellä resursseja kuitenkin on.” Kimmo päättää ja heittää samalla haastetta Oulun suuntaan.

Ajax-Sarkkiranta ry kiittää suuresti Kimmoa menneestä noin 15:sta vuodesta ja toivoo että maestron panoksesta saadaan nauttia vielä pitkään!

Loppuun on vielä hyvä todeta, että Kimmolla on todella kattavat arkistot kuvia, lehtileikkeitä, pelipaitoja ja asiakirjoja sekä julkaisuja Ajax-Sarkkirantaa koskien. Mikäli seuraavina juhlavuosina on ajankohtaista tehdä historiikkia tai muuta koonnosta, niin Kimmon numero kannattaa näppäillä puhelimeen. Ehdottomasti.

Ajax-Sarkkiranta ry

Y-tunnus: 2121373-4

Kurikkahaantie 7, 90440 Kempele

p. 050 3219980

toimisto(at)ajaxsarkkiranta.fi


- REILU PELI, REILU KAVERI -